Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΟΧΙ στην προκατάληψη - ΝΑΙ στη ζωή




Από το 1988 με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

 Από το 1981 που πρωτοεμφανίστηκε, η επιστημονική κοινότητα αγωνίζεται εντατικά κατά του θανατηφόρου ιού. Παρά την παγκόσμια προσπάθεια η επιδημία HIV/AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα στις χώρες της Υποσαχάρειας Αφρικής.


Σχεδόν πέντε εκατομμύρια νέοι, ηλικίας 15 έως 24 ετών, ζουν με το AIDS.
Συνολικά 900.000 νέοι μολύνθηκαν το 2008, εκ των οποίων το 66% είναι γυναίκες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, 5.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV.

 Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV με αποτέλεσμα η νόσος να χτυπά σε μεγάλο βαθμό τους νέους ανθρώπους. Η απόλαυση των χαρών της ζωής μπορεί να συνδυαστεί με την προφύλαξη. Το προφυλακτικό προσφέρει την καλύτερη προστασία έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η προφύλαξη από τη μόλυνση με τον ιό του AIDS, ελαττώνει ή εξαφανίζει τον κίνδυνο μετάδοσης και αποτελεί προσωπική ευθύνη του καθενός.

 Πολλές φορές η ελλιπής ενημέρωση μας κάνει να ξεχνάμε το σεβασμό μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι φορείς και οι ασθενείς με AIDS απορρίπτονται κοινωνικά με αποτέλεσμα να μην καταφεύγουν σε ιατρική βοήθεια και να κρύβουν την νόσο τους φοβούμενοι τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 Η αντιμετώπιση κάθε μορφής στιγματισμού και διακρίσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εξασφάλιση πρόσβασης σε πληροφόρηση σχετικά με τον ιό του HIV ώστε να γίνει κατανοητό πως η συμπαράσταση μας απέναντι στους φορείς όχι μόνο δεν μας εκθέτει σε κανένα κίνδυνο αλλά συμβάλει στο να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου.

 Η ενημέρωση, η προφύλαξη και η τακτική εξέταση είναι τα όπλα μας απέναντι στο AIDS.

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου αλλά και κάθε μέρα οι νέοι
λέμε ΟΧΙ στον κοινωνικό αποκλεισμό, λέμε ΟΧΙ στην προκατάληψη
λέμε ΝΑΙ στην απόλαυση, λέμε ΝΑΙ στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου