Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

Ομιλία μου στην 2η Τακτική Σύνοδο της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔΟΝΝΕΔίτισες και ΟΝΝΕΔίτες

 Χαιρετίζω με τη σειρά μου τις εργασίες της 2ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

 Από αυτό εδώ το βήμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, καθώς με την ανάθεση της οργάνωσης της ΜΑΚΙ, πέρα από την ευθύνη, έχω και την τιμή να διαδέχομαι φίλους καλούς, με κοινή πορεία στην οργάνωση.


Η σημερινή μας συνεδρίαση, γίνεται στον απόηχο του ξεσκεπάσματος της εγκληματικής δράσης του μορφώματος της Χρυσής Αυγής, αλλά και της προσδοκίας, ότι παρόμοια τύχη θα έχουν οι θιασώτες της βίας απ’ όπου και αν προέρχονται. Σε όλους αυτούς που προσπαθούν να καπηλευτούν αξίες και ιδανικά, λέμε ξεκάθαρα :

 Δεν εκχωρούμε τον πατριωτισμό μας - δεν εκχωρούμε την κοινωνική δικαιοσύνη σε κανέναν αυτόκλητο σωτήρα από όποιο άκρο και αν προέρχεται. 

 Με αφορμή τη δράση κατά της βίας “ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ”, που διοργάνωσε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με τη συμμετοχή της ΟΝΝΕΔ, θα ήθελα να συγχαρώ τον Γραμματέα του κόμματος και προηγούμενο Πρόεδρό μας Ανδρέα Παπαμιμίκο, για την έως τώρα δράση του.

 Ο Ανδρέας μας κάνει όλους υπερήφανους, καθώς είναι ο καθρέφτης μας στο Κόμμα και δείχνει μέρα με τη μέρα και στους πλέον δύσπιστους, πως η γενιά μας μπορεί να βγεί μπροστά και να πρωταγωνιστήσει όταν της δοθούν ευκαιρίες.

 Φίλες και φίλοι.

 Η προσπάθεια των άκρων να ασκήσουν επιρροή στους νέους και ιδιαίτερα στους μαθητές που αποτελούν την επόμενη γενιά πολιτών, είναι παραπάνω από εμφανής. Και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι η προσπάθειά τους αυτή δείχνει να έχει απήχηση.

Οι επιτυχίες μας στο μαθητικό κίνημα την δεκαετία του 80΄που προετοίμασαν το έδαφος για τις μεγάλες νίκες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τα επόμενα χρόνια και την εγκαθίδρυσή της σαν πρώτη δύναμη στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας πρέπει να επαναληφθούν.

Με την ανάληψη της οργάνωσης της ΜΑΚΙ, πρωταρχικός μας στόχος, ήταν να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών μας, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι μαθητές επιστρέφουν στην πολιτική, ίσως και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια.

 Την έκπληξή μας διαδέχθηκε η χαρά της δημιουργίας νέων πυρήνων σε περιοχές που δεν υπήρχαν, αλλά και η μεγάλη αποδοχή που είχε η δράση “ΓΥΡΝΑ ΣΕΛΙΔΑ”, που πραγματοποιήθηκε έξω από σχολεία, σε δεκαέξι νομούς της Χώρας, σε συνεργασία με τα τμήματα οργανώσεων Αττικής, Θεσσαλονίκης και Επαρχίας.

 Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίας της οργάνωσης, δημιουργήθηκε η επίσημη σελίδα της ΜΑΚΙ στο facebook, ώστε όλοι οι ΜΑΚΙτες να έχουν έναν δικό τους χώρο έκφρασης και πληροφόρησης για τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενδοσχολικά και μη.

 Κατά την περίοδο που μας πέρασε είχαμε την κορυφαία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ψήφιση νόμου για το νέο λύκειο και δεν σας κρύβω το γεγονός ότι γεμίσαμε με ικανοποίηση διαπιστώνοντας πως πολλές από τις θέσεις της ΜΑΚΙ, όπως αυτές διατυπώθηκαν το 2011 μέσω της πρότασής μας για το Νέο Λύκειο, έγιναν πράξη με τον νέο νόμο.

 Πιο συγκεκριμένα:

 Όσον αφορά το Γενικό Λύκειο, ο νέος νόμος αναδομεί και αυτονομεί τον θεσμό, με στόχο τη μετατροπή του από εξεταστικό φροντιστήριο σε σχολείο Γενικής Παιδείας και Εκπαίδευσης. Αυτό επιτυγχάνεται με τον περιορισμό σε τέσσερα, των μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ προσμετράται και ο βαθμός προαγωγής και απόλυσης.

Όσον αφορά το Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο αποτελεί προτεραιότητά μας, ο νέος νόμος μεταρρυθμίζει την επαγγελματική εκπαίδευση με την εφαρμογή του 4ου έτους μαθητείας, καθολικά για όλους τους αποφοίτους. Επιπλέον αναμορφώνονται τα προγράμματα σπουδών και προσαρμόζονται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

Τέλος, ιδρύονται για πρώτη φορά δομές δημόσιας, δωρεάν αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, όπως είναι οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης και τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης.

 Επειδή όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, η ΜΑΚΙ δεν θα σταματήσει να προτείνει λύσεις και να αναδεικνύει τα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας. Από τα κορυφαία ζητήματα, έως και τα πιο απλά, καθημερινά, που μπορεί να αντιμετωπίζει μια ακριτική σχολική μονάδα.

 Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, που έχουμε αναπτύξει σαν οργάνωση, τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας με αυτό το τρόπο όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην κοινωνία, καθώς επίσης και την χαρά της προσφοράς σε συνανθρώπους μας, στη ΜΑΚΙ προσανατολιζόμαστε στην διοργάνωση περισσότερων δράσεων, στοχευμένα σε οικονομικά ασθενέστερους μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα και μιλώντας σε πιο πρακτικό επίπεδο και πάντα υπό την προτροπή των μελών μας , σκεφτήκαμε την παράδοση φροντιστηριακού επιπέδου μαθημάτων, είτε από μέλη της ΟΝΝΕΔ που είναι άρτια καταρτισμένοι στο εκάστοτε μάθημα – γνωστικό αντικείμενο, είτε από καθηγητές συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο κομματικό μας φορέα, σε μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα.

Στόχος μας επίσης είναι η δημιουργία ενός τακτικού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών, μέσω της παραγωγής ραδιοφωνικής εκπομπής στο web radio της ΟΝΝΕΔ, από μέλη της ΜΑΚΙ, αλλά και η δημιουργία ειδικού χώρου της ΜΑΚΙ μέσα στην ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ.

Κορυφαίος στόχος όμως φίλες και φίλοι συναγωνιστές, είναι η δημιουργία ενός τοπικού γραφείου ΜΑΚΙ σε κάθε Δήμο της χώρας και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ΜΑΚιτών στα 15μελή μαθητικά συμβούλια. Αυτή μας την προσπάθεια διευκολύνει η νέα δομή των περιφερειακών οργανώσεων που ψηφίσαμε σήμερα. Μια νέα δομή που φέρνει την ΜΑΚΙ ξανά στο προσκήνιο των οργανώσεών μας.

 Όμως τελικά για να επιτευχθεί ο στόχος μας είναι αναγκαία η βοήθεια των στελεχών πρώτης γραμμής της οργάνωσής μας, που δεν είναι άλλοι από όλους εσάς. Μαζί, μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε, την επόμενη γενιά ΔΑΠιτών, την μεθεπόμενη γενιά ΟΝΝΕΔιτών.

Να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά, την ιδεολογία μας, να καταστήσουμε σαφές πως είναι η επικρατούσα σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, σε αντίθεση με αυτή των άκρων που εφαρμόζεται ή εφαρμόστηκε στο παρελθόν σε περιθωριοποιημένα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Μα το πιο σημαντικό, να τους διδάξουμε τις αρχές της αξιοσύνης και της κριτικής ικανότητας.

Μόνο έτσι η επόμενη γενιά δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος που μας κράτησαν μακριά από την αξιοκρατία, την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Συνεχίζουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου